OPIS PROIZVODA
Potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih mirisa i boja, dobijen je maceriranjem – potapanjem tucane ljute paprike u hladno ceđeno ulje suncokreta.
U kulinarstu se koristi kao salatno ulje posebno zimskih salata. Prelivanjem obogaćuje ukus pirinča, kus kusa, testenina, piletine, a koristi se i u izradi soseva i marinada. Ulje se može koristiti u pripremi sendviča umesto namaza, za premazivanje pica i sireva.
Ljuta paprika (Capsicum annuum) sadrži velike količine vitamina C, B1, B2 i provitamina A, tj. karotena, od kojeg potiče crvena boja paprike, te dva karotenoida: kapsantin i kapsorubin.
Ljutina potiče od alkaloida kapsicina koji ne samo da daje ljutinu nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih se paprika svrastava među najzdravije namirnice.
Lekovitost
- Deluje protiv upalno
- Smanjuje bolove kod artritisa
- Psorijaza
- Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka
Recenzije
Još nema komentara.