OPIS PROIZVODA
Orahovo ulje se dobija postupkom presovanja na hladno sirovog jezgra oraha (Juglans regia) domaćeg porekla. Jezgro oraha nam dolazi sa plantaža P.G. Eta Inženjering iz Šida. Orahovo ulje je izrazitog orašatog ukusa i mirisa. Tačka dimljenja 160°C i kao takvo se koristi samo na hladno (ne za kuvanje i pečenje) za prelivanje salata i već pripremljenih jela, u izradi soseva i marinada.
Sadrži omega 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline, kao i fosfor, selen, kalcijum, gvožđe, jod i antioksidans pod nazivom elaginska kiselina, koja ima antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva, a takođe deluje i protivupalno.
Pokazalo se takođe da ova supstanca ima i preventivna svojstva protiv razvoja malignih promena. Veliki procenat alfa-linolenske kiseline daje orahovom ulju sposobnost da deluje zaštitno protiv kardiovaskularnih oboljenja. Bogato je vitaminom E, B1 i B6. Odličan je sastojak preliva za salate, testenine, u spremanju soseva i koristi se za prelivanje već pripremljenih jela.
Lekovitost:
- štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema
- pomaže u regulisanju odnosa dobrog i lošeg holesterola
- poboljšava rad mozga
- pomaže u lečenju gljivičnih infekcija
- neguje kožu i kosu
Primena:
Orahovo ulje daje orašasti ukus salatama, sosevima i testeninama. Odlično se uklapa u recepte kolača i raznih poslastica. Zbog niže tačke dimljenja 160°C koristi se samo na hladno za prelivanje pripremljenih jela.
Recenzije
Još nema komentara.